Soms spontaan en soms wist je het van te voren maar je kindje is (veel) te vroeg geboren. Als ervaringsdeskundige weet ik dat deze bevalling een traumatische ervaring is. Er is geen tijd voor even vasthouden, even kijken hoe de baby eruit ziet, lukt het aanleggen aan de borst, het eerste huiltje. Je kindje wordt direct meegenomen door een team van artsen en aangesloten aan alles wat het nodig heeft om in leven te blijven. Als ouders kom je in een rollercoaster terecht. Je wordt geleefd en gaat maar door. De moeder probeert, in deze stressvolle situatie, het kolven op gang te krijgen en te houden. Je wilt het liefst dag en nacht bij je kindje zijn. Er is weinig tot geen tijd voor het herstel van de bevalling. Je staat letterlijk in de overlevingsstand. Er is geen tijd en ruimte om aan jezelf te denken, het kindje staat op nummer 1 en die heeft jou hard nodig. 

 

GEVOELENS

Je komt in een rollercoaster terecht op het moment dat je kindje te vroeg geboren wordt. Hoeveel kans heeft je kindje om te overleven? Dingen waar je niet eens over na denkt bij een voldragen zwangerschap. De zorg voor je kindje wordt volledig uit handen genomen. Artsen en verpleegkundigen zijn elk moment van de dag met je kindje bezig. Is het niet fysiek dan via de monitor. Je kindje is nog zo klein en kwetsbaar en ligt vaak lange tijd in een couveuse. Je kunt in eerste instantie niks doen voor je kindje en voelt je daardoor machteloos en bang. Er is weinig tijd voor je eigen gevoelens, ze zijn er wel maar de focus ligt op je kindje. Ze zijn vaak ook moeilijk te plaatsen in deze emotionele rollercoaster. Je komt in de overlevingsstand, je wilt er zijn voor je kindje. 

   

WE MOGEN NAAR HUIS

De woorden waar je al maanden op wacht. Je kindje heeft zich zover ontwikkeld dat het naar huis mag. Maar dan...

Het leven dat weken of maanden stil heeft gestaan lijkt ineens weer gewoon door te gaan. De buitenwereld gaat verder waar het gebleven is. Maar waarom lukt dit bij jou dan niet? De opmerking "je kindje is nu toch thuis?" of "je kindje is toch gezond?" krijg je vaak te horen. Deze opmerkingen zorgen ervoor dat je je onbegrepen voelt. Zo simpel blijkt het oppakken van het normale leven niet te zijn. Je voelt je neerslachtig, hebt concentratieproblemen, je bent onzeker over jezelf en als ouder en bent erg vermoeid. Je bent getraumatiseerd door de heftige gebeurtenissen van de afgelopen tijd. 

 

HERKEN JE DIT?

Als ouder van een veel te vroeg geboren dochter herken ik mezelf als geen ander in bovenstaande. Ik begeleid ouders die zich hier ook in herkennen. Iedere vroeggeboorte heeft zijn eigen verhaal en ondanks dat ik me door mijn eigen ervaring en hooggevoeligheid goed kan inleven is elk verhaal en ieder persoon uniek. Met aandacht voor de persoon en de situatie begeleid ik je naar het herkennen en erkennen van emoties en het opnieuw verbinding komen met jezelf. Op deze manier weer in balans te komen en met positieve energie naar de toekomst te kunnen kijken.